ALGOMA RETREAT

This contemporary cottage in Wisconsin is situated on a wooded bluff with views of Lake Michigan. The design has a strong focus on sustainability which is reflected is many aspects of the house including geothermal heating, reclaimed wood floors, and Richlite counters. Materials such as the rubber tile roofing and cement board siding were chosen for their longevity.

The plan of the house is a split level to take advantage of the existing topography and separate the guest rooms from the living area and master suite on the main level. Designed for simple retreats from the city, care was taken to keep the spaces small and cozy, with an emphasis on the outdoor environment.  Large picture windows allow for unobstructed views to the lake and woods, with awning windows below for ventilation during the occasional rain.