WINONA RESIDENCE

An existing two flat on the north side of Chicago has been converted into a single family residence.  Work on the street-front facade was limited to replacing the existing stairs, landing, and door with a streamlined assemblage of black metal which provides an understated, crisp contrast to the vintage limestone wall facing.  With selected walls removed, the first floor is largely open; new enlarged windows open onto a rear deck which is connected to another exterior space atop the new garage.  A new double height trellis screens the exterior space from an apartment building that sits just feet away.  The existing kitchen has been completely reworked with new rift sawn oak and stainless steel cabinetry.  A simple white back-painted glass backsplash contrasts with other bold colors in the space. 


A two-story cutout in the core of the building accommodates a new staircase.  The terrazzo treads and blackened steel stringers wrap around a 20-foot tall bookcase.  Light filters down from a new skylight centered on the bookcase.  Upstairs, space at the back of the house has been reconfigured into a master suite with a large, spa-like bathroom; simple porcelain tiles in shades of gray stand in sharp contrast with the crimson vanity.